top of page
Foto van schrijverBritt

De betekenis van de Nepalese gebedsvlaggen

Wanneer je in Nepal rond loopt of hier foto’s van ziet, zie je veel gekleurde vlaggetjes. Zowel in de stad, bij stoepa’s, als in de bergen. Heel gezellig en kleurrijk, maar wat betekenen ze eigenlijk?

 

Waar komen ze vandaan?

De oorsprong van Nepalese gebedsvlaggetjes ligt in het oude Tibet, waar ze werden gebruikt in het Bön-geloof, een religie die dateert van vóór de komst van het boeddhisme. De vijf kleurige gebedsvlaggetjes werden door priesters gebruikt bij rituele ceremonies. Bön-aanhangers geloofden dat het ophangen van stoffen vlaggen met symbolen en gebeden de goden gunstig zou stemmen en bescherming zou bieden tegen kwade krachten.

 

Toen het boeddhisme rond de 7e eeuw zijn intrede deed in Tibet, werden de vlaggetjes opgenomen in de boeddhistische rituelen, vooral binnen het Mahayana- en Vajrayana-boeddhisme. De vlaggetjes kregen nieuwe betekenissen, met daarop gebeden en mantra's die bedoeld waren om compassie, vrede en voorspoed te verspreiden.

 

Hoewel hun wortels in Tibet liggen, verspreidden de gebedsvlaggetjes zich naar omliggende Himalaya-regio's, waaronder Nepal. Hier werden ze een belangrijk onderdeel van de boeddhistische en culturele tradities van gemeenschappen zoals de Sherpa’s.


Wat betekenen de kleuren?

Iedere kleur vlaggetje heeft zijn eigen betekenis:

Blauw - hemel

Wit - lucht

Rood - vuur

Groen - water

Geel - aarde

 

Samen drukken de vlaggetjes de harmonie tussen de natuur en het universum uit. Wanneer de wind langs de vlaggetjes waait, wordt gebeden en goede energie verspreid voor vrede, compassie, kracht en wijsheid.



Wat staat er op?

In het midden van de vlaggetjes staat een ta (sterk paard) afgebeeld met drie juwelen op zijn rug. De ta staat symbool voor snelheid en de omschakeling van ongeluk naar voorspoed. De juwelen zijn de drie hoekstenen van het Tibetaans boeddhisme, namelijk Boeddha, Dhamma en Sangha. Daarnaast staan er gebeden geschreven rondom de ta.

 

Twee soorten gebedsvlaggen

De vierkante vlaggen worden ook wel lung ta genoemd en worden als slinger opgehangen aan bijvoorbeeld rotspunten, daken van tempels of stoempa’s.

 

Darchor is de naam voor de verticale vlaggen die vaak aan een paal in de grond of op daken bevestigd zijn. Hiermee worden wensen voor een lang leven en welzijn met de wind mee gevoerd.

 

De tijdelijkheid van het leven

Gebedsvlaggetjes worden vaak blootgesteld aan de elementen – zon, wind, regen en sneeuw. Na verloop van tijd vervagen de kleuren, verslijten ze, en uiteindelijk worden ze weggeblazen of vervangen. Dit verval symboliseert de vergankelijkheid van het leven en herinnert ons eraan dat niets voor eeuwig blijft. In de boeddhistische traditie wordt dit gezien als een natuurlijke cyclus: net zoals de vlaggetjes vervangen worden door nieuwe, zo gaat ook het leven verder met vernieuwing en verandering.


Wanneer worden ze opgehangen?

Gebedsvlaggetjes worden vaak opgehangen op speciale dagen zoals religieuze feestdagen of tijdens belangrijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij de inwijding van een huis of een huwelijk. Traditioneel worden de vlaggetjes in een specifieke volgorde opgehangen – van links naar rechts in de volgorde van de vijf kleuren: blauw, wit, rood, groen en geel.


De beste tijd om gebedsvlaggetjes op te hangen is tijdens een heldere, zonnige dag zonder veel wind. Vooral de Tibetaanse Nieuwjaarsperiode (Losar) wordt als gunstig beschouwd om nieuwe vlaggetjes op te hangen, omdat dit een tijd is van vernieuwing en reiniging.


Kracht in het eenvoud

De kracht van Nepalese gebedsvlaggetjes ligt in hun eenvoud. Ze herinneren ons eraan om positieve energie, vrede en mededogen uit te stralen, niet alleen voor onszelf, maar voor de hele wereld. Elke keer dat de wind door de vlaggetjes waait, wordt die boodschap opnieuw de wereld in gestuurd.

 

Dus de volgende keer dat je gebedsvlaggetjes ziet wapperen, weet je dat ze niet alleen mooi zijn, maar ook een eeuwenoude traditie in stand houden die de wereld een beetje beter probeert te maken.

Nepalese gebedsvlaggen in de Himalaya

bottom of page