top of page
Foto van schrijverBritt

Hoogteziekte in de bergen

Je zou denken: als ik fit ben, krijg ik geen hoogteziekte. Dit is niet altijd het geval. Het kan iedereen overkomen en dat heb je zelf niet (geheel) in de hand. 


Wat is hoogteziekte en hoe ontstaat het?

Onze lichamen zijn niet gewend aan grote hoogtes en lage zuurstofgehaltes in de lucht. Niet gek dus dat we tijd nodig hebben om hieraan te wennen. Bij hoogteziekte heeft je lichaam te weinig zuurstof en lukt het niet zich aan te passen aan het lagere zuurstofniveau. Hoogteziekte ontstaat meestal boven de 2500 meter. Je hebt een verhoogde kans op hoogteziekte wanneer je te snel stijgt en te weinig tijd neemt om te acclimatiseren. 


Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van hoogteziekte is hoofdpijn. Daarnaast ervaar je vaak slapeloosheid, duizeligheid, misselijkheid en soms ademhalingsproblemen. 


Wat te doen bij hoogteziekte?

Het eerste en belangrijkste wat je doet wanneer je last hebt van symptomen van hoogteziekte, is dalen. Daal naar een lager gelegen plek om daar opnieuw te acclimatiseren. Wanneer de symptomen verergeren, is het ook belangrijk om medische hulp in te schakelen. Afhankelijk van de ontwikkeling van je klachten (toename of afname), kun je bepalen of je je tocht weer voortzet of dat het verstandig is je avontuur op een ander moment af te maken. 


Zuurstofgehalte in de bergen

In Nederland is het normaal een zuurstofgehalte van 97% of meer te hebben. Kom je hier onder dan moet er verder gekeken worden. Toen wij een trekking aan het doen waren en onze zuurstof lieten meten op 4000m, waren ze zeer tevreden over onze 83% en 84% zuurstof. Om een beeld te geven hieronder een overzicht van een ‘normaal’ zuurstofgehalte in de bergen tot 5300m, de hoogte van Everest base camp. 

Hoogte

Zuurstofgehalte in bloed

0 m

> 97%

1350 m

> 93%

2800 m

> 90%

3400 m

> 85%

4000 m

> 80%

4400 m 

> 75%

5000 m 

> 72%

5300 m 

> 70%

Wij hebben ook te maken gehad met hoogteziekte en ik kan je vertellen, het is geen pretje. Dankzij onze gids (heel veel dank) hebben we de juiste beslissingen kunnen nemen en uiteindelijk onze tocht kunnen vervolgen. Benieuwd naar het hele verhaal? Dat lees je in blogpost 7 t/m 10 van ons avontuur op de drie hoge passen Everest Base Camp trek.


bottom of page